KARPUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Toprak İsteği: Karpuz
yetiştirmek için en uygun topraklar akarsu kenarlarındaki milli topraklarla, su
tutma kapasitesi yüksek kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu topraklardır. Yetiştirme
dönemi kısa olan yerlerde ve erkencilik düşünüldüğünde hafif kumlu topraklarda
yetiştiricilik yapılmalıdır. Kökleri narin olduğu için ağır topraklar tercih
edilmez. Bu nedenle toprak derinliğinin fazla olması ve taban suyunun 1 m civarında bulunması karpuz
için idealdir. Karpuz yetiştiriciliği yapılacak toprakların pH'ı 5-6.5 arasında
olması tercih edilir. Hafif bünyeli kumlu topraklara iyi yanmış çiftlik gübresi
ve diğer besin elementleri ilave edilerek yetiştiricilik yapılmalıdır.
Toprak Hazırlığı: Toprak
birkaç defa derince işlenir, son işlemeden önce yanmış çiftlik gübresi ile
mutlaka gübrelenmelidir. Kumlu topraklara verilecek miktar 5-6 ton/da,
tınlı-killi topraklara 3-4 ton/da arasında miktarlarda kullanılmalıdır. Daha
sonra toprak tesviyesi yapılmalıdır.
Fide Yetiştiriciliği ve Dikim:
Karpuz yetiştiriciliği, alçak tüneller altında fide elde etme ve don
tehlikesi geçtikten sonra esas yerlerine topraklı olarak şaşırtılmasıyla
gerçekleştirilir. Kullanılacak olan harç çiftlik gübresi, kum ve toprak
karışımından elde edilmelidir. Harç hazırlığında kullanılan maddeler,
karıştırılmadan evvel gerekiyorsa 1-1.5 cm .'lik eleklerden geçirilmelidir. Harç
hazırlığında orman toprağı kullanılıyor ise geniş yapraklı orman ağaçlarının
altındaki topraklar olmalıdır.
Eğer
orman toprağı kullanılacak ise;
22 teneke yanmış, elenmiş büyükbaş
çiftlik gübresi, 23 teneke orman toprağı ve 5 teneke ince sıva kumu
Bahçe
toprağı kullanılacak ise;
30 teneke iyi yanmış,elenmiş büyükbaş
çiftlik gübresi, 15 teneke bahçe toprağı ve 5 teneke ince sıva kumu
kullanılmalıdır. Bu seçeneklerden her ikisine de her 50 teneke için 2 kg triple süper fosfat, 2 kg potasyum sülfat
ilave edilir. Hastalık ve zararlılar için 50 teneke harca 25-30'ar gr Dikotan
M22 ve Endosülfan 35 WP karıştırılmalıdır.
Tohum ekim tarihi yaklaşık olarak
İlimiz Erbaa İlçesi şartlarında Mart sonu-Nisan başı, Turhal İlçesi şartlarında
10-15 Nisan olmaktadır. Ekim 12x15 cm veya 15x15 cm ebadında plastik torbalara
yapılır. Fazla suyu tahliye etmek için torbaların alt uçları ve orta kısmı 1 cm .'den makaslanır Her
torbaya 1 adet tohum bırakılır, üzerine 1 cm .'lik kapaklık harç atılarak elle hafif
bastırılır. Ekimden sonra süzgeçli kovayla hemen sulanıp üzeri örtülür. Fideler
yüzeye çıktığında örtü hemen kaldırılmalıdır.
Alçak tünel altındaki fidelerin zarar
görmemesi için fazla güneşli havalarda gölgelenmesi gerekmektedir.
Havalandırmaya dikkat edilmeli ve hiçbir zaman hava cereyanında
bırakılmamalıdır. Fide torbalarının yüzeyi zaman zaman kurşun kalem biçimindeki
bir çöple hafifçe karıştırılmalıdır. Fideler 5-6 yapraklı, yaklaşık 20 cm boy ve kurşun kalem
kalınlığında gövdeye ulaştıklarında dikime hazır olurlar. Dikimden
yaklaşık 1,5-2 ay önce fosforun tamamı (55-60 kg/da T.S.P.), potasyumun
yarısı (60-65 kg
potasyum sülfat) sürüm derinliğine verilmelidir. Geriye kalan potasın yarısı
ile azotun tamamı dikimden sonra çapa ve suyla birlikte, 4-5'e bölünerek
verilmelidir.
Dikim büyüklüğüne gelen fideler 150 m sıra arası ve 75 cm sıra üzeri mesafelerle
dikilirler. Dikilen fidelere çanak yapılarak her fideye yaklaşık 2 litre cansuyu verilir.
Toprağın çatlamaması için üzerine hafifçe kuru toprak çekilir
Bakım İşleri: Dikimden
8-10 gün sonra kaymak tabakasını kırmak ve yabancı otlar için hafif bir çapa
yapılır. Toplam 3-4 çapa yapılır. İkinci çapa esnasında bitki kök boğazının ve
meyvelerin suya temas etmemesi için boğaz doldurma işlemi yapılır. İlk su
toprak ve havanın yağış durumuna göre değişmekle birlikte ilk meyveler 2-3 cm çaplandığında verilir.
Şartlara göre 10-15 günde bir aşırı olmamak suretiyle sulama yapılır. Fazla su
hasat sonrası dayanım süresini ve tadını azaltılır. Bu yüzden yetiştiriciler
fazla sudan kaçınmalıdır. Karpuz meyvelerinin irileşmesi döneminde toprakta
yeterli suyun bulunmasını, hasada doğru ise azalmasını ister. Düzenli bir
sulama yapılmazsa bitkilerde gelişme olumsuz yönde etkilenir. Düzensiz sulama
meyvelerin olgunlaştığı dönemde olursa meyvelerde çatlamaya neden olur.
Mücadelesi: Karpuzlarda
görülen önemli hastalıklar antraknoz, külleme, mildiyö, solgunluk ve virüs
hastalıklarıdır. Bu hastalıklara karşı (virüs etmenleri hariç) fide döneminde
8-10 günde bir koruyucu ilaçlama yapılmalıdır. Karpuzlarda en çok görülen
zararlılar kırmızı örümcekler, yaprak bitleri ve karpuz telli böceğidir.
Bunlara karşı da insektisit ve akarisitler kullanılmalıdır. Bu hastalık ve
zararlılara karşı kullanılacak ilaç tavsiyesi için Tarım Teşkilatlarına
başvurulmalıdır.
Olgunluk ve Hasat:
Karpuzlarda olgunluk, meyveler ve meyve sapları üzerinde meydana gelen bazı
belirtilerle kolayca anlaşılır. Tohum ekiminden 80-120 gün sonra meyveler hasat
olgunluğuna gelir. Olgunluk kriterleri şu şekilde sıralanabilir;
-Olgun karpuzlar -kavunların aksine-
olgunluğun ileri dönemlerinde hafiflerler.
-Meyve kabuğu üzerindeki mum tabakası
matlığını kaybeder ve meyve parlak bir hal alır.
-Meyve kabuğu tırnakla kolayca
sıyrılır.
-Karpuz sapları üzerinde bulunan
kulakçık kurur.
-Karpuzu dalına bağlayan tüylü sapları
kurur.
-Karpuz üzerine parmakla sertçe
vurulduğunda kendine has dolgun ve tok bir ses çıkarır.
-Avuçlar arasına alınan karpuz kulağın
yanında sıkıldığında içerden bir çıtırdama sesi gelir
Yukarıda açıklanan belirtiler varsa
karpuz meyvesi olgun hale gelmiş demektir. Hasatta gecikme olursa meyvelerin
içi boşalır, yenen kısmı yumuşar. 3-5 toplamada hasad tamamlanır.
Hasattan sonra muhafaza süresi uzadıkça
önce koflaşma, sulanma, daha sonra bozulma ve kokuşma meydana gelir. Bazı
karpuz çeşitlerinin meyveleri +4ºC ve %60-70 nemde 3-4 aya kadar muhafaza
edilebilir (Soğuk Hava Deposu).
KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Toprak isteği:
Derin,geçirgen,su tutma kabiliyeti çok iyi,drenajı iyi,organik madde ve besin
maddelerince zengin tınlı topraklarda çok iyi gelişir. Ağır ve suyu bol
topraklarda kök hastalıkları artar. pH nötr olmalıdır.
Toprak hazırlığı - Ekim ve Dikim:
sonbaharda işleme derinliği 40-50
cm olacak şekilde pullukla birkaç defa sürülür.
İlkbaharda toprak sıcaklığı 15°C’ye ulaştığında 10-15 cm derinlikte sürüm
yapıldıktan sonra diskaro ve freze ile işlenir. Kavun tohumları yetiştirme
kaplarına birer adet ekilir. Çeşit özelliğine bağlı olarak sıra arası 40-100 cm , sıra üzeri 150-250 cm arasında değişir. 6-8
yapraklı oldukları dönemde esas yerlerine dikim yapılır.
Bakım İşleri ve Gübreleme:
Bitkiler 10-15 cm
boya ulaştıklarında ilk çapa yapılır ve bitkilerin boğazları doldurulur.
Yabancı ot durumuna göre bitki toprak yüzeyini örtene kadar çapa yapılır.
Sulamada dikkatli olunmalıdır. Fazla su iriliği sağlasa da tat ve aromayı
bozmaktadır. Ortalama olarak 2-5 defa sulama yeterlidir. Hasat döneminde sulama
yapılmaz. Gübrelemede dekara en az 4-5 ton yanmış çiftlik gübresi verilmelidir.
Toprak işleme esnasında 8 kg/da N, 10-12 kg/da P ve 15-20 kg/da K verilmelidir.
Ayrıca meyvelerin irileşmesi döneminde dekara 4-6 kg azotlu gübre verilmesi
olumlu yönde etki yapar.
Mücadelesinde; hıyarda olduğu gibi
koruyucu ilaçlamalara dikkat edilmelidir.
Hasat: Tam olum
devresindeki kavunlar, karpuzun aksine ağırlaşır. Meyve saplarının ve gövde
üzerinde bulunan kulakçıklar kurur, meyve sapı tamamen kurur, meyvenin çiçek
burnu hafifçe yumuşar, dip kısmı kendine has koku verir, irilik ve şekil olarak
çeşit özelliğini gösterir durumlar hasat olgunluğuna işaret eder. Dekardan 2-10
ton arasında (çeşide ve yetiştirme şekline bağlı olarak) verim alınır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder