Tarımın en doğru adresi

14 Ekim 2015 Çarşamba

DOMATES BAKTERİYEL KANSER VE SOLGUNLUK HASTALIĞI

Meyvede kuş gözü belirtisi:

   Etmen gövde, meyve ve iletim demetlerinde renk değişikliği, gövdede çatlama şeklinde kanserlere,
bitkinin öz kısmında boşluklar oluşmasına ve bitkinin ölümüne neden olan sistemik semptomların oluşmasına sebep olmakla birlikte, meyvelerin üzerinde 3-6 mm çaplı, ortası kahverengi ve çevresi beyaz bir halka ile çevrili ''Kuş Gözü'' lekeleri olarak da bilinen yüzeysel simtomlar da gösterir. Hastalık Köpek Üzümü (Solanum Nigrum) Solanaceae familyasında da yaşayabilir. Bitki üzerinde tek taraflı solgunluk belirtileri de vardır. Konukçuları; domates, biber, köpek üzümüdür. Tohum,toprak ve hastalıklı bitki artıklarıyla bulaşabilir.

   Kültürel Önlemler:

   -Hastalıktan ari, sertifikalı tohum

   -Fidelik ve seralarda aşırı nem birikimini önlemek için havalandırma

   -Hastalıklı bitkiler sökülerek imha edilmeli

   -Bakım işlemleri sırasında bitkiler yaralanmamalı ve hasta bitkiler en sona bırakılmalıdır

   -Diğer bakteriyel hastalıklara karşı yapılan bakır uygulamaları koltuk alma işleminden hemen sonra yapılmalıdır

   Fiziksel Önlemler:

   -Asit ekstraksiyon yöntemi: Tohumlar 45*C deki asetik asit ile asidiye edilmiş %0.25'lik bakır asetat içinde 60 dakika bekletildikten sonra kurutulup ekilmelidir.

   -Fermantasyon yöntemi: Domates meyveleri ezildikten sonra çekirdekleri ile birlikte doğrudan güneş ışığından korunmuş bir yere ince bir tabaka halinde serilerek, 20*C de 4 gün bekletilmelidir. Fermantasyon sırasında gelişen bazı Bacillus spp. antagonistik etki göstererek tohum yüzeyindeki bakterileri elimine eder.

   -Sıcak su yöntemi:  Domates tohumları 50-54*C de sabit tutulan sıcak suya 28 dakika bandırılarak, kurutulup sonra ekim yapılmalıdır.

   Not: Kesin bir kimyasal çözüm yöntemi yoktur. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder