Etmenleri:
-Pseudomonas corrugata
-Pseudomonas cichorii
-Pseudomoınas viridiflava
-Pseudomonas fluorescens
-Pseudomonas sp.
Bunlar bitkide öz nekrozuna sebep olurlar.
-Erwinia carotovora subsp. carotovora
-Erwinia carotovora subsp. atroseptica
-Erwinia chrysanthemi
Bunlar ise, domates gövde çürüklüğüne sebep olurlar.
Kültürel Önlemler:
-Bitkiler dengeli beslenerek sağlıklı yetiştirilmelidir. gereğinden fazla azotlu gübrelemeden kaçınılmalı, potasyumlu gübrelere önem verilmelidir.
-Seralarda havalandırmaya özen gösterilmeli ve aşırı nem birikimi önlenmelidir.
-Hasta bitkiler seradan uzaklaştırılarak imha edilmelidir.
-Koltuk alma işlemleri sırasında bulaşık bitkilerden sağlıklı bitkilere hastalığın bulaştırılmamasına özen gösterilmeli, budama aletleri sık sık dezenfekte edilmelidir.
-Koltuk alma işleminden sonra hastalık etmenlerinin bitkiye girişini engellemek için serada diğer bitkilere karşı yapılacak olan bakırlı preparatlardan biri hemen uygulanmalıdır.
-Üretim sezonu sonunda tüm bitki artıkları sökülerek imha edilmelidir.
Not: Etkin bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder