Tarımın en doğru adresi

14 Ekim 2015 Çarşamba

DOMATESTE BAKTERİYEL SOLGUNLUK (Ralstonia solanacearum) (RS)

   -İletim demetlerinde renk değişimi

   -Öz dokusunda kahverengileşme

   -Bazı bitkilerde havai kök oluşumu

   -''Suda akıntı testi'' ön teşhiste kullanılır

Mücadelesi:

  Karantina önlemleri:

   Bu hastalığın mücadelesine yönelik olarak, Avrupa Birliği mevzuatı doğrultusunda 29 Eylül 2002 tarih ve 24891 sayılı Resmi Gazetede ''Ralstonia solanacearum (smith) Yabuuchi Et Al.'ın Mücadelesi Hakkında Tebliğ'' yayınlanmıştır. Hastalıkla mücadele, bu mevzuat hükümleri doğrultusunda yürütülür.

  Kültürel önlemler:

   -Hastalık fide ile taşındığından, hastalıktan ari sertifikalı domates fideleri kullanılmalıdır.

   -Hastalık etmeniyle bulaşık olmayan topraklarda üretim yapılmalıdır.

   -Yüzey suları hastalığın yayılmasında etkin rol oynadığı için yeraltı suları tercih edilmelidir.

   -Hastalığın görüldüğü tarlalarda 5 yıl süreli nadas veya 3 yıl nadas daha sonra 2 yıl süreyle konukçusu olmayan bitkilerin (tahıllar gibi) ekimi yapılmalıdır. bu tarlalarda kendi gelen domates veya patates bitkileri imha edilmelidir.

   -Hastalıkla bulasık olduğu tespit edilen üretim yerlerinde yetişen bitkisel materyal çöp fırınında yakılarak veya organizmanın yaşama riski olmayan yerlerde sıcak uygulaması sonrası hayvan yemi olarak kullanılarak veya tarımsal alanlara sızıntı riski olmayan veya tarımsal alanların sulanmasında kullanılan su kaynaklarıyla temas etmeyecek yerlerde derin şekilde gömülerek imha edilmelidir.

   -Sulama kanallarının kenarlarında yetişen S. nigrum ve S. dulcamara gibi yabancı ot konukçuları ve kendi gelen patates bitkileri imha edilmelidir.

   -Kök ur nematodları ile mücadele yapılmalıdır.

   -Üretimde kullanılan tüm makine, alet ve depolama alanları temizliğe tabi tutulmalı ve uygun bir dezenfektan ile muamele edilmelidir.

        Not: Etkin bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur.

 


   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder